A. Erik Lindbergin suku

VI 32/11 Erkki Juhanpoika ja VI 32/12 Maria Heikintytär

Erkki ja Maria, jotka olivat rippikirjan mukaan syntyneet 1681 ja 1688 (näiltä ajoilta ei vielä ole syntyneiden luetteloa), ostivat 1707 Sauvon pitäjässä olleen Härmälän yksinäisen ratsutilan. Härmälä oli itsenäinen verotalo, mutta Erkki ei näytä ottaneen lainhuudatusta saannolleen, joten ei ole ilmennyt, mistä Erkki oli lähtöisin.

Erkille ja Marialle syntyi vuosina 1708-1735 yhdeksän lasta, joista kolmas oli sukumme esiäiteihin kuuluva Maria. Häntä, joka ilmeisesti oli syntynyt 1716 tai 17, ei oltu merkitty Sauvon syntyneidenkirjaan (kirkollisia luetteloita pitivät Sauvossa isonvihan aikanakin venäläisten viranomaisten ainakin eteläisen Suomen pitäjiin määräämät papit). Esim. vuoden 1734 henkikirjasta näkyy, että Maria oli vanhempi kuin hänen v. 1718 syntynyt sisarensa, kastekirjasta näkyvä Valpuri. Lapsista oli v. 1708 syntynyt poika Mikko vanhin. Muut lapset olivat tyttäriä.

Olivatko Härmälän omistajat suomen- vai ruotsinkielisiä? Pitäjä oli alun alkaen kaksikielinen, mutta siitä päätellen, että Maria Erkintyttären toinen mies ja poika olivat ruotsinkielisiä, Härmälän isäntäväki Erkki ja Maria myös todennäköisesti kuuluivat ruotsinkielisiin. Nykyisin Sauvo on jo kauttaaltaan suomalaistunut.

Erkistä ja Mariasta ei ole selvinnyt enempää kuin että he kuolivat talon eläkeläisinä: Erkki menehtyi v. 1752 71-vuotiaana ja Maria v. 1748 vasta 60-vuotiaana.

V 16/5 Erik Juhanpoika ja V 16/6 Maria Erkintytär

Ensin Mariasta. Hän oli ensiaviossa Härmälään kotivävyksi otetun Heikki Antinpojan kanssa. Tämä siirtyi v. 1740 tienoilla Härmälästä Paimiossa olleen Hallelan papistonvirkatalon vuok­raajaksi. Jo seuraavana vuonna hän otti vuokralle Sårbölen niinikään Paimiossa sijainneen sotilaanvirkatalon. Heikki kuoli 20.11.1748 vasta 35-vuotiaana jättäen jälkeensä kolme Marian kanssa saamaansa lasta, Juhan, Heikin ja Helenan, synt. 1735, 1740 ja 1744.

Marian toinen aviomies oli V 16/5 Erik Juhanpoika, jonka sen paremmin syntymäpaikka kuin -aikakaan ei näy Sauvon kirjallisissa luetteloissa. Marian leskeysaikaan hän oli renkinä Västis-nimisen sauvolaisen säteritilan lampuodilla. Oliko leskeksi jäänyt Maria pyydystänyt miehekseen kuusi tai seitsemän vuotta itseään nuoremman ehkä komean renkimiehen (Maria oli 32-, Erik 25-vuotias aviota solmittaessa) vai oliko tyhjäkätinen renki pannut leskivaimon pään pyörälle päästäkseen ilman enempiä vaivoja isäntämiehen asemaan, eivät tietenkään asiakirjat kerro.

Sårbölen virkataloa puolisot hoitelivat vuoteen 1755, vuokrasivat sen jälkeen Neitsaaren pappilan ja päätyivät 1760 tienoilla Lurbölen eli nykyisen Luurilan sotilaanvirkatalon vuokraajiksi. Virkatalon omisti tuolloin vänrikki de la Motte.

Kolmen aikaisemmasta aviosta olleen lapsensa lisäksi Maria sai Erikin kanssa viisi lasta, tyttäret Katarinan, Kristinan ja Sofian, s. 1751, 1756 ja 1761, ja kaksi poikaa, Heikin v. 1754 ja Erikin, sukumme sauvolaisen esi-isän, 10.3.1765. Erikistä tuli aikanaan sukumme kantahenkilön isän Kustaa Lindrothin äidin Lovisa Mäkilän isä.

Maria Erkintytär kuoli ilmeisesti pian nuorimmaisensa syntymän jälkeen. Siitä vain on unohdettu tehdä merkintä Sauvon kuolleidenkirjaan. Kuoleman kuitenkin todistaa se, että Erik Juhanpoika solmi jo v. 1766 uuden avioliiton. Nuorikkona oli nyt Sauvon Ingnäsistä kotoisin ollut palvelijatar Leena Henrikintytär. Sauvon huolimattomasti pidetyistä kirkonkirjoista on tällä kertaa jäänyt päivämäärä merkitsemättä.

Erik Juhanpoika huolehti erinomaisesti sukunsa jatkumisesta. Hän sai v. 1767-79 välillä toisen vaimonsa kanssa kuusi lasta. Poikien nimet olivat Simo, Jaakko, Juha, Antti ja Kustaa sekä tyttären Maria. Kuollessaan Erik oli 65-vuotias.

Kun näin on ehditty IV 8/3 Erik Lindbergiin, selostetaan sen jälkeen hänen vaimonsa Anna Henrikintytär Friskin suku.