VIII. Kruuvaisten suvun kolme haaraa

Kruuvaisten suku on Linturin poikain isoäidin Juliana Junnila-Lindrothin äidin suku. Tuntuu siltä, että sitä kautta olemme tulleet laajempien paimiolais- ja piikkiöläispiirien kanssa sukulaisiksi kuin Tammiston suvunhaaran kautta. Lisäksi isoäitimme Julianan sukua on voitu seurata aina Kustaa Vaasan ensimmäiseen v. 1540 maakirjaan saakka ja siten saada tietoon kaukaisimman ristinimeltä tunnetun esi-isän nimi, jonka syntymäpäivä sijoittuu selvästi 1400-luvun puolelle.

On kuitenkin todettava, että 1500-luvun verokirjat eivät ole mitään sukuluetteloita, joten se seikka, että Filip Niilonpoikaa seuraa talossa isäntänä Matti Filipinpoika ja häntä Heikki Matinpoika, ei absoluuttisella varmuudella todista, että poika on aina seurannut talon haltijana isäänsä, koska teoreettisesti on mahdollista, että talo olisi myyty aivan vieraalle, jolla oli isännimenä myyjän ristinimi. Tällainen mahdollisuus lienee silti niin häviävän pieni, ettei sitä kannata ottaa laskuihin.

Kruuvaisten kylässä oli 1600- ja 1700-luvulla neljä taloa, Penttilä, Jaakkola, Anttila ja Marttila. Esiäitimme Julianan sukua oli kolmessa ensin mainitussa talossa. Marttilaan oli kerran naitu Penttilästä emäntä, mutta enempää sukulaistumista ei ole havaittu tapahtuneen Marttilan ja muiden Kruuvaisten kylän talojen haltijain välillä.

Ryhdymme nyt lähemmin seuraamaan Kruuvaisten suvun kolmea haaraa. Niitä ovat A. Penttilän-Jaakkolan, B. Silkkilän-Kerkolan-Jaakkolan ja C. Siililän-Anttilan-Jaakkolan haarat.