Henric Henricsson (1686-1746)

Juuri mainitsemieni pelkästään nimiltä tunnettujen jälkeen seurasi kirkonkirjojenkin virallisesti tunnustamana Brusensin isäntänä, bonde på Brusens, v. 1686 syntynyt Henric Henricsson. Ainakaan pappi ei näytä kirjoissaan painottaneen talon alisteisuutta, vaan yksinkertaisesti myönsi tilalle itsenäisen talonpoikaisen aseman. 

Henric otti emännäkseen itseään kymmenkunta vuotta nuoremman ja nähtävästi harvinaisen elinvoimaisen Maria Christina Jöransdotterin. Pariskunta sai kuusi lasta, joista ensimmäisen syntymäaika kielii, että pari ja varsinkin Henric avioitui melko iäkkäänä. Perillisiä hän ehti siitä huolimatta saada runsaasti. Lapsikatraan ikäjakauma on niin laaja, että aika luontevasti tulee epäilleeksi ainakin viimeisimmän syntyneen jonkun muun kuin Marian tekemänä. Eihän tosin 51-vuotias synnyttäjä silloinkaan ollut aivan tavaton ihme. Kuitenkin v. 1747 syntynyt Chatarina tullee jäämään ehkä aiheettomankin epäluuloni kohteeksi. Sen sijaan muut, niin v. 1742 ja sitä aikaisemmin maailmaan tulleet, olivat todennäköisesti Marian tekoa.

Henric kuoli elokuussa v. 1746. Hän eli siis 60-vuotiaaksi, saavutti iän, joka oli tuohon aikaan kunnioitettavan korkea. Jopa Henricin viriliteetti näyttää säilyneen loppuun asti. Hänen kuolemansa jälkeisenä vuonna syntynyt tyttölapsi tosin saattaa oikeuttaa muunkinlaisiin päätelmiin.

Henric sai siis kaksi poikaa, v. 1728 Jöranin sekä v. 1742 Christianin. Vaikka jälkimmäinen oli isänsä kuollessa vasta nelivuotinen, peri hän jostakin minulle tuntemattomasta syystä tilan eikä suinkaan hänen silloin 18-vuotias veljensä. Ehkä Jöran, joka eli pitkään, 62 vuoden ikään, hoiti tilaa veljensä lapsuuden ajan, ehkä leskiemännästä oli isännänkin tehtäviin. Tässä voimme vain arvailla siksi, kunnes kenties törmäämme eksaktiin tietoon.

V. 1763 laaditun isojaon tarkennuspöytäkirjan mukaan Brusaksen asukkaisiin kuuluivat mm. Johan Johansson ja Jöran Henricsson. Saattaa olla, että edellinen oli Strömsissä eläneen Eric Johanssonin veli. Kun olen kuullut perimätietona Brusasta hallinneen 1700-luvulla kaksi sotamiestä, saattaisivat mainitsemani olla juuri niitä.

Onhan toki muistakin tytöistä puhuttava kuin jo mainitusta Chatarinasta: perheen kahdeksi ensimmäiseksi lapseksi syntyivät v. 1723 Elisabeth ja neljää vuotta myöhemmin Anna sekä v. 1733 sen kolmanneksi pienokaiseksi Christina.