VII Liedon kaksi suvunhaaraa
Liedosta olleen esiäidin II 2/2 Juliana Lindrothin isänpuoleista sukua en ole kyennyt luotettavasti selvittämään kuin hänen isänsä vanhempiin saakka:
IV 8/5 Antti Mikonpoika ja IV 8/6 Brita Juhantytär
Mikään rippikirjan merkintä enempää kuin lasten kummien nimetkään eivät anna tietoa siitä, mistä pitäjästä puolisot olivat 6.4.1764 syntyneen tyttärensä Liisan kanssa muuttaneet Liedon pitäjässä Paimion rajan läheisyydessä olevaan Keppolan torppaan. Olen myös tarkastanut Liedon, sen naapuripitäjien ja näiden naapuripitäjien vihittyjen ja kastettujen kirjat, mutta Liisan kasteen merkintää ei ollut missään. Ainoa pitäjä, jossa oli kohtalaisesti sopiva saman niminen aviopari, oli Piikkiö. Piikkiön Kavallosta ollut renki Antti Mikonpoika oli 19.10.1763 vihitty avioon Piikkiön Kokolahden kylästä olleen neidon (piga) Brita Juhantyttären kanssa. Jos nämä ovat edellä mainitun Liisan vanhemmat (Liisa on Liedon rippikirjaan merkitty syntyneeksi 6.4.1764 eli vajaat kuusi kuukautta mainituista vihkiäisistä), ei Liisaa silti ole merkitty kastetuksi Piikkiössä.
Brita Juhantyttäriä oli Piikkiön rippikirjan mukaan Kokolahdessa kaksi, mutta kun Haukan talon Brita oli syntynyt 1748, oli Ylistalon v. 1742 syntynyt Brita sopivampi. Hänen tarkka syntymäpäivänsä puuttuu Piikkiön rippikirjasta. Mutta kun Ylistalon Britalla oli kaksi veljeä, miksi heitä ei koskaan kutsuttu Britan lasten kummeiksi? Ehkä voisimme otaksua, että syntymäpäivät on merkitty Liedon rippikirjaan Britan oman ilmoituksen eikä Piikkiön puutteellisen muuttokirjan mukaan. Talollisentyttärestä ei avioliittokuulutuksissa tavallisesti sanottu "piga", mutta sekin saattaisi menetellä, jos Antti Mikonpojasta saataisiin selvää. Kavallosta löytyi Piikkiön rippikirjan mukaan renki Antti Mikonpoika, syntynyt 1730 (Keppolan Antti oli syntynyt v. 1734). Antin kohdalla oli rippikirjaan merkitty "Pemar och i Lovis by", mikä nähtävästi ilmaisi, mistä Antti oli muuttanut Piikkiöön. Loviksen yksinäistalon kohdalla on Paimion rippikirjaan merkitty v. 1750-57 ilman ammattia ja ikää koskevia tietoja sekä viittaus rippikirjan sivulle 117. Siellä Taniksen kylän kohdalla oli "sockenskräddaren Anders Michelsson" ja syntymävuosi 1735, mutta ei merkintöjä ehtoollisella käynneistä. Häntä ei ole Paimion syntyneiden luettelossa.
Olisiko siis uskottava, että nuori pitäjänsuutariksi päässyt ja siten tavallista renkiä hyvätuloisempi ammattimies olisi luopunut ammatistaan ja asemastaan ja lähtenyt Piikkiöön ensin rengiksi ja sen jälkeen avioiduttuaan asettunut Lietoon torppariksi? Joka tapauksessa Antti Mikonpojan vanhemmat jäivät tuntemattomiksi. Ehkä arvoitus selviää, kun Jalmari Finnen alullepanema Suomen asutuksen yleisluettelo on joskus Piikkiönkin kohdalta valmistunut.
Toisaalta olisi omituista, jos kaksi aivan saman nimistä avioparia olisi vihitty niin lähekkäin ajassa ja paikassa kuin sekä Liedon Keppolassa että Piikkiössä tapaamamme Antti Mikonpoika ja Brita Juhantytär.
Meidän esivanhempamme Antti ja Brita, mistä he sitten olivatkaan kotoisin, olivat ilmeisesti ahkeria ja työteliäitä ihmisiä, koska he jo 1780 kykenivät hankkimaan itselleen torpan sijaan Liedon Hyvättylän kylässä olleen Kässän eli Junnilan kruununluontoisen talon hallintaoikeuden.
Puolisoilla oli kaikkiaan seitsemän eloon jäänyttä ja aikuiseksi kasvanutta lasta, pojat Pekka, s. 1766, Juha, s. 1768, Antti, s. 9.11.1773, josta tuli Junnilan seuraava isäntä ja sukumme eräs esi-isä, ja tyttäret Liisa, s. 1764, Maria, s. 1771, Anna, s. 1781 ja Pirkko, s. 1784. Anna-tyttärestä tuli saman Kruuvaisten kylässä Paimiossa olleen Jaakkolan talon emäntä, josta Antti-veli haki Liedon Junnilan emännäksi Jaakkolan talon tyttären III 4/4 Anna Mikontyttären. Hänestä ja hänen miehestään, äsken mainitusta III 4/3 Antti Junnilasta olen jo kertonut aikaisemmin.