II 6/7 Helvi Ilona Rissa

syntyi 12.6.1931 Jääskessä, tuli ylioppilaaksi 50 Haminan yhteislyseosta, opiskeli Helsingin yliopistossa kolmen ja puolen vuoden ajan. Helvi ehti suorittaa approbatur-arvosanan estetiikassa ja nykykansain kirjallisuudessa sekä suurimman osan ruotsin ja saksan kielen cum laude-tenteistä vuoteen 53 mennessä. Silloin solmittu avioliitto keskeytti luvut. Helvi on ollut tuntiopettajana Karhulan yhteiskoulussa kaksi vuotta. Hän on myös opettanut Haminan työväenopistossa keskikoulun ruotsia kaksi lukukautta v. 57-58 ja saksan kursseja samassa opistossa v. 64-65. Näiden lisäksi Helvi on hoitanut Haminan yhteiskoulun ruotsin kielen opetusta syksyllä 65. (Kirjoitettu 66)

Helvi kuoli Ruotsissa 1988.

Puoliso 5.7.53 alkaen nuorempi lehtori Jouko Aulis Rissa, s. 5.7.30 Harlussa, ylioppilas Kotkan lyseosta 49, luonnontieteiden kandidaatin tutkinto Helsingin yliopistossa 59. Jouko on myöhemmin suorittanut erinäisiä töitä, kuulusteluja sekä pro gradun fysiikan laudatur-arvosanaa varten. Auskultoinut Helsingin tyttönormaalilyseossa syyslukukauden 60 sekä kevätlukukauden 62 Tampereella. Matematiikan, fysiikan ja kemian nuorempi lehtori Haminan yhteislyseossa 1962 alkaen. Hoitaa tätä virkaa edelleen.

Ennen vakinaista virkaansa Jouko on opettanut Kotkan kauppaoppilaitoksessa 55, samoin Vuoksenniskan yhteiskoulussa syksystä 57 vuoden 61 loppuun. Radioluotaaja Ilmalan observatoriossa 11 kuukautta v. 54. Imatran työväenopiston matematiikan opettaja 59-60. Imatran teiniyhdistyksen kuraattori 59-61. Innokas yhdistysmies. Sotilasarvo reserviluutnantti. Selostajana televisiossa ja radiossa.

Erottuaan Joukosta Helvi avioitui uudelleen 2.2.1974. Uuden aviomiehen nimi oli Lars Eric Kostiainen, myöhempi Kostmark, s. 3.12.1923.

Helvin ja Jouko Rissan lapset:

III 1/3 Kirsi-Marja Ilona, s. 1.4.54 Karhulassa. Hum.kand. Avioliitto arkkit. Reijo Rajamäen kanssa on päätynyt eroon. Ei lapsia.

III 2/3 Markku Lauri Juhani, s. 31.10.56 Haminassa. Puoliso Leila Pitkäniitty. Eronnut. Kaksi lasta: Juha –Matti ja Vesa Pekka Aleksi.

III 3/3 Pertti Jouko Ilmari, s. 23.6.58 Haminassa. Puoliso Leena Irene Ahola, tytär Niina Tuulia, s. 1982 ja poika Mikko Juhani, s.1988.

Syy, miksi en yritä luonnehtia Helviä, on siinä, etten ole osunut tapaamaan häntä, omituista kyllä, kai pariinkymmeneen vuoteen.

II 7/7 Urho Sulo Aimo Linturi

syntyi perheen nuorimpana Jääskessä 10.5.1933, suoritti Haminassa keskikoulun 50 sekä kaupallisen harjoittelun jälkeen Kotkan kauppaopiston merkonomitutkinnon 52. Tämän jälkeen Aimo harjoitteli kunnallishallintoa Vehkalahden ja Rauman maalaiskunnissa vuosina 52-53. Kesäkuussa v. 54, asevelvollisuutensa suorittamisen jälkeen, Aimo otettiin kirjanpitoapulaiseksi Helsingin kaupungin rahatoimistoon. Tuon työn ohessa hän opiskeli Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa. Siellä Aimo suoritti erinomaisin arvosanoin kunnallistutkinnon. Hän sai sosionomin arvon v. 56. Samana keväänä hän siirtyi rahatoimiston palveluksesta tilapäisen kirjanpitäjän virkaan Helsingin kaupungin sairaalain tilivirastoon, jossa hän joutui välittömästi sairastuneen viraston pääkirjanpitäjän viransijaiseksi. Ko. virkaan hänet valittiinkin vakinaiseksi edeltäjän siirtyessä eläkkeelle vuoden 57 alusta. Työn ja opiskelun yhtäaikaisuudesta huolimatta Aimo osallistui myöskin opiskelijoiden järjestöelämään toimimalla oppilaskunnan esimiehenä vuosina 56-57. Sairaalavirastosta käsin hän pyrki edelleen jatkamaan opintojaan Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa, mutta vaativa työ ja syksyllä 57 sattunut auto-onnettomuus, joka esti oikean käden käytön puoleksi vuodeksi, helpotti opiskelun päättämisratkaisua.

Vuosien 57-58 vaihteessa Aimo avioitui ja siirtyi samalla Keuruulle perustetun Juurikkaniemen B-sairaalan talouspäälliköksi. Sieltä hänet kutsuttiin Maalaiskuntien Liiton laitostarkastajaksi vuoden 60 alussa. Tässä tehtävässä hän tutustui koko maan sairaalalaitoksiin kiertäessään niitä tarkastamassa. Vuoden 61 lopulla vaimon saatua miehen matkustamisesta tarpeekseen siirtyi Aimo Etelä-Savon mielisairaanhuoltopiirin kuntainliiton Moision sairaalan talouspäälliköksi Mikkelin maalaiskuntaan. Tätä virkaa hän hoitaa tätä kirjoitettaessa edelleen. - Sotilasarvoltaan Aimo on vänrikki.

Aviopuoliso Helli Marjatta Vuorela, Erkki-veljen puolison nuorempi sisar, s. 2.11.38 Vehkalahdella. Marjatalla on takanaan naiskotiteollisuuskoulun kutomo- ja ompelukoulutus sekä kurssinmuotoinen 3/3-iltakeskikoulu. Lapset:

III 1/3 Marja-Terttu Tellervo, s. 5.3.62. Aviossa Harri Kairennon kanssa ja siitä kaksi poikaa: Don Kasper Veikko ja Luka Jesper Aimo.

III 2/3 Sari-Anne Marjatta, s. 19.7.66. Aviossa Mika Sahlmanin kanssa ja siitä lapset: Hanni ja Eljas.

III 3/3 Anu-Päivi Marjaana, s. 17.8.68. Aviossa Timo Oravaisen kanssa ja siitä poika Onni Ilmari.

Aimo lienee koko Linturien sukupuussa ainoa vesa, joka on nuoresta alkaen osoittanut huomattavia liikemiehen taipumuksia. Nämä geenit lienevät perua Aimon äidin suvusta. Aimo ei ollut mikään "koulukynttilä", mutta kuten setänsä Anto hän on päästyään kiinni opintoihin ja tehtäviin, jotka häntä kiinnostavat, osoittanut erikoista ahkeruutta, tarmoa ja kykyä. Niinpä onkin ymmärrettävää, että hän on nykyisellä toimipaikkakunnallaan joutunut runsaasti osallistumaan erilaisiin yhteiskunnallisiin tehtäviin, joista mainittakoon Mikkelin maaseurakunnan kirkkohallintokunnan puheenjohtajan tehtävät sekä lukuisat tilintarkastustehtävät eri yhteisöissä ja laitoksissa. Lisäksi hän toimii Mikkelin Keskuspesula oy:n toimitusjohtajana sekä useiden kiinteistöjen isännöitsijänä.

Tähän päättyy Linturien vanhimpaan sarjaan kuuluvan Aatos Linturin seitsemän lapsen elämänkaaren selostus. Näiden lastenlasten yhteinen luku 14 ei paljon ylitä Aatoksen lasten lukumäärää ja miehenpuolelta tätä suvunhaaraa jatkavat vain Erkki Linturin kaksi poikaa.